Verhalenbundel met dezelfde opzet als Sprookjes uit 1001 nacht. Vrouw vertelt, man luistert, lezer is verguld.

In het vervallen hotel Palace huist een prostituee die er haar beste jaren op heeft zitten. Die overrijpheid verricht echter wonderen voor haar fantasie en vertelkunst, waar een van haar laatste klanten trouw voor blijft terugkomen.

Hij is een vlerk die haar verhalen voortdurend onderbreekt met platitudes en grove opmerkingen, maar ze is, als doorgewinterde vrouw uit het leven, niet op haar mondje gevallen en dient hem van repliek.

De verhalen rijgen zich aaneen met een natuurlijke souplesse, en als in een Droste-effect gaan ze soms zelfs over mensen die door het vertellen van verhalen hun publiek in vervoering brengen.

Decor

Qua inhoud laveert Lewinsky soms langs de stijl van Guy de Maupassant, en af en toe maakt hij een horrorachtig uitstapje dat aan de volwassen verhalenbundels van Roald Dahl doet denken.

Maar wat levert het decor in die vervallen hotelkamer een fraai beeld op, van die verhalende vrouw met haar "vermoeide vlees", zoals een klant het noemt, en de dikkerd naast haar met zijn botte opmerkingen.

De bundel is een intrigerende strijd van verfijning versus lompheid, en vooral een prachtvoorbeeld van Lewinsky's filosofie als schrijver: de werkelijkheid wordt afgetroefd door het verzonnen verhaal als het verzonnen verhaal beter is.

Uitgeverij Signatuur
Vertaling Elly Schippers