Nederlandse auteurs Ronald Giphart en Raymond van de Klundert (Kluun) vertellen aan NU.nl dat schrijven ook hen moeite kost.

Zes auteurs geven les in het vak schrijven tijdens een speciale masterclass in Amsterdam.

Beide schrijvers waren aanwezig vanwege de schrijverswedstrijd 'jouw verhaal’, waarvoor mensen zelf een kort verhaal moeten schrijven en daarmee kans maken op een boekcontract.

"Schrijven is voor 10 procent inspiratie en voor 90 procent transpiratie", vertelt Giphart. "Transpiratie is het herschrijven, opnieuw beginnen, schaven, weggooien en vervolgens weer schrijven. Je hebt daar veel geduld voor nodig. Schrijven kan nou eenmaal iedereen, maar herschrijven is het echte werk."

Romantisch

En dat is niet gelogen, want hoewel de masterclass slechts een avond duurt, kost het schrijven van een boek zeker een jaar volgens Giphart.

"Het schrijversvak is helemaal niet romantisch. Men schetst weleens het beeld dat iemand dronken uit het café komt en snel wat tekst op papier zet. Zo gaat het niet. Het is acht uur lang, helemaal alleen achter een bureau zitten en schrijven."

Zodra een auteur alleen is, moet het schrijven automatisch starten. "Ik begin en denk dan: Jezus, wat ben ik toch leuk. Dat is echt een mooie fase, het voelt bijna als masturbatie. Het is een soort ego-kick, een selfie, maar dan op papier."

Wel moet een schrijver altijd open staan voor kritiek en dat is de transpiratie waar Giphart het over heeft. "Als ik de tekst na de eerste fase aan mijn vrouw laat lezen, vindt die het soms helemaal niks. Of ze begrijpt het totaal niet. Meelezers zijn daarom belangrijk. Daardoor ga je schaven en verbeteren."

Moeilijk

Kluun is het grotendeels eens met Giphart wat betreft de moeilijkheid van het schrijven: "Ik denk dat de meeste mensen niet kunnen schrijven. Ze denken alleen dat ze het kunnen, iedereen denkt dat. Maar het is veel moeilijker dan je denkt. Als ik iets wil meegeven is het wel: schrijf niet mooier dan je kunt."

"Op de site van de wedstrijd heb ik een stuk of tien verhalen gelezen. Dat valt niet mee. Maar die mensen kunnen wel leren hoe zij zo kunnen schrijven dat ze gelezen zullen worden."

"In het proloog van mijn nieuwe boek DJ beschrijf ik dat iemand nooit veilig is bij een schrijver", vertelt Kluun. "Je hebt als schrijver te maken met drie grondstoffen: fantasie, alles wat gebeurt om je heen en de mensen om je heen."

Gewone Vis

Dit betekent echter niet dat een schrijver de verhalen van iemand anders schrijft. "Er komen zoveel mensen op me af, zeker in het nachtleven. Bijvoorbeeld een taxichauffeur die roept dat ik zijn verhaal moet opschrijven. Niet schrijven, maar opschrijven. Ze dicteren nog net niet. Dan antwoord ik maar dat hij het zelf moet proberen op te schrijven."

Kluun wil de verhalen van anderen niet, maar hij heeft er ook geen tijd voor. "Ik ben nu bezig met twee romans. DJ verschijnt in de zomer en Gewone Vis, een familieroman, verschijnt uiterlijk begin 2015."

Daarnaast zit de schrijver ook vol met andere ideeën: "Een kinderboek, een fictieve toeristengids van Amsterdam en een boek over de geschiedenis van voetbal. Al die ideeën stop ik in mapjes zodat ik me kan blijven concentreren op het schrijven van de romans."

Literair tijdperk

Volgens beide auteurs leven ze in de hoogtijdagen van het schrijven. Er wordt steeds meer gelezen en geschreven. "Het gaat goed, we hebben een golf van veel jonge schrijvers", aldus Giphart.

Kluun: "De kunst van het schrijven is bij lange na niet dood en gaat ook niet dood."

Het indienen van verhalen voor de wedstrijd 'jouw verhaal' kan tot en met 11 januari.