Publicist Wim Dankbaar heeft het dagboek van Maaike Terpstra, de moeder van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra, maandag op internet te koop gezet.

Vorige week besloot de rechtbank in Haarlem dat Dankbaar nooit toestemming heeft gekregen van Terpstra om het boek te publiceren.

Terpstra heeft een kort geding tegen Dankbaar en uitgever Hans Mauritz aangespannen om te voorkomen dat haar dagboek wordt gepubliceerd. De rechter doet daar woensdag uitspraak over. 

Dankbaar wil het boek, dat hij via via in handen kreeg, publiceren omdat hij gelooft dat de veroordeelde Jasper S. niet de echte moordenaar is. 

De dagboekaantekeningen dateren van ver voor de aanhouding van S. en geven volgens Terpstra's advcocaat Yehudi Moszkowicz inzage in ''haar diepste gevoelens en ergste momenten van wanhoop in die periode, toen elke strohalm werd aangegrepen die tot een oplossing van de zaak kon leiden".

Volgens hem vallen de dagboeknotities onder het auteursrecht en mogen ze zonder toestemming niet worden gepubliceerd.

Het boek is onder andere op Bol.com te koop. De verkoopsite laat in een reactie tegenover NU.nl weten het boek te verwijderen van de site als woensdag blijkt dat publicatie door de rechter verboden wordt.