Bundel journalistieke essays over Amerika, van natuurfenomenen tot Michael Jackson en christelijke rockconcerten.

Sullivan heeft een gouden pen en een haarscherpe blik, hij is nieuwsgierig en is een buitengewoon prettig mens.

Pulphead is door die combinatie van journalistieke attributen een verzameling essays die je kijk op dingen kunnen veranderen, of op zijn minst je inzichten verruimen.

Dat begint al bij het openingsverhaal, over het christelijke rockconcert. Als Sullivan verslag doet van dit erg ontspannen event, duikt hij terug in zijn verleden waarin hij zich als 14-jarige bijna bekeerde vanwege de aardige mensen.

Geen hersenspoelende zendelingen, gewoon overtuigde zielen met de armen wijd open voor eenieder die opgenomen wilde worden, en met zelfverzekerde antwoorden op alles. Het dogmatische karakter verhield zich niet met Sullivans flexibele geest, maar zijn hart bleef niet onberoerd.

Pienter

Die instelling is exemplarisch voor deze hele bundel essays: de onderwerpen worden van alle kanten doorzeefd door Sullivans pientere brein, terwijl zijn hart meespreekt. Zo wordt elk essay de moeite waard, ondanks de wonderlijkheid van zoveel uiteenlopende onderwerpen.

Van Axl Rose tot Sullivans eigen huis dat hij tijdelijk - om financiële redenen -  verhuurt aan een filmmaatschappij voor opnamen van een soapserie. En hij behandelt zijn onderwerpen als plakballetjes, waar tal - kundig gefilterde - inzichten en informatiefragmenten gaandeweg aan blijven kleven.

Sinister is het artikel over dieren die zich tegen de mensen keren vanwege de opwarming van de aarde. Daar spreekt Sullivan ook zijn lezers direct aan ("Zoek Big Bloop maar eens op." Reken maar, al bleek de wetenschap dat stukje intrigerende informatie inmiddels te hebben ingehaald, maar dat terzijde).

Zeldzaam echt

Of het zeer literaire essay over de oude auteur uit Tennessee, Andrew Lytle, bij wie hij als 20-jarige tijdelijk inwoonde. Sullivans verslag levert een herinnering op aan de levensstijl van schrijvers aan het begin van de twintigste eeuw. Een vrijwel uitgestorven, op een excentrieke manier die toen bewondering maar tegenwoordig de lachlust zou opwekken.

Tal van kleine observaties tonen de humane insteek van deze verhalen, omdat hij alle verhalen over mensen zelf laat gaan. Van verweg-iconen als Axl Rose tot Sullivans eigen broer, die een bijna-dood ervaring had, en Lytle, wiens enveloppen met brieven licht gekromd waren omdat hij het adres op de typemachine had getikt.

Pulphead is voortdurend interessant, geestig, inzichtelijk en dicht op de huid. Een zeldzaam echt beeld van het echte Amerika.

Uitgeverij De Bezige Bij
Vertaling Joris Vermeulen