Publicist Wim Dankbaar heeft van de moeder van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra nooit rechtstreeks en zwart op wit toestemming gekregen uit haar dagboek te publiceren.

Dit bleek woensdag tijdens een kort geding voor de rechtbank in Haarlem dat de moeder, Maaike Terpstra, tegen Dankbaar en uitgever Hans Mauritz had aangespannen.

Met de procedure wil Terpstra voorkomen dat haar dagboekaantekeningen onderdeel worden van een boek waaraan Dankbaar en Mauritz werken.

In het boek wil Dankbaar uiteenzetten dat in zijn ogen de dit jaar veroordeelde Jasper S. niet de moordenaar van Vaatstra is.

Wanhoop

De dagboekaantekeningen dateren van ver voor de aanhouding van S. en geven volgens Terpstra's adcocaat Yehudi Moszkowicz inzage in ''haar diepste gevoelens en ergste momenten van wanhoop in die periode, toen elke strohalm werd aangegrepen die tot een oplossing van de zaak kon leiden". Volgens hem vallen de dagboeknotities onder het auteursrecht en mogen ze zonder toestemming niet worden gepubliceerd.

Dankbaar zei voor de rechter dat het publicatieverbod ''nooit uit de koker van Maaike zelf kan komen. Onze relatie is er een van wederzijds respect en bewondering." Volgens zowel Dankbaar als Mauritz staat Terpstra ''onder curatele" van haar ex-man Bauke Vaatstra en haar kinderen.

Dankbaar moest wel toegeven dat hij nooit direct toestemming van Terpstra heeft gekregen om de aantekeningen te publiceren. Die kwam mondeling via de vriendin die hem ook het dagboek in handen speelde, slechts met de kanttekening dat privézaken erbuiten moesten blijven.

Moszkowicz eiste namens zijn cliënte behalve een publicatieverbod en teruggave van alle transcripties van het dagboek een contactverbod en een voorschot op een immateriële schadevergoeding van 50.000 euro. Volgens hem worden bij zijn cliënt voortdurend ''oude wonden opengereten" en wordt haar rustige oude dag ''verziekt" door de ''beangstigende vasthoudendheid" van Dankbaar.

''Ze heeft hem gesmeekt op te houden, maar hij gaat gewoon door."