De Egyptische dichter en fel criticus van de militaire leiders van het land, Ahmed Fouad Negm, is dinsdag op 84-jarige leeftijd in Caïro overleden. 

Dit melden plaatselijke media.

Negm kreeg eerder dit jaar de Prins Claus Prijs voor zijn dichtkunst toegekend. De prijs zou op 11 december worden uitgereikt aan de Egyptenaar.

Negm werd in de nadagen van zijn leven bekend als de tekstdichter van liederen die begin 2011 door betogers werden gebruikt rond de val van president Hosni Mubarak. Negm bekritiseerde Mubarak en diens autoritaire regime vaak.

Negms werk en kritiek deden hem al tijdens de tweede militaire president van het land, Gamal Abdel Nasser, achter de tralies belanden. Zijn werk werd verboden, maar overleefde glansrijk de regimes van Nasser, Sadat en Mubarak. De militairen grepen de macht in 1952 en opnieuw in 2013.

De uitreiking op 11 december in het Koninklijk Paleis in Amsterdam gaat gewoon door, liet een woordvoerster van het Prins Claus Fonds weten. Prins Constantijn, erevoorzitter van het fonds, zal de prijs aan Negm postuum uitreiken.

Bedroefd

Het fonds ''is diep bedroefd'' door het plotselinge overlijden van de winnaar. Tijdens de ceremonie wordt een gedicht voorgelezen dat Negm had willen voordragen. Dat is een wens van de familie. Ook wordt namens de familie een verklaring voorgelezen.

Bij de prijsuitreiking zijn ook koning Willem-Alexander, prinses Beatrix, prinses Mabel en prinses Laurentien aanwezig. Voor het eerst sinds het bestaan van de Prins Claus Prijs zijn ook de tien laureaten in Amsterdam aanwezig die de ´gewone´ Prins Claus Prijs (25.000 euro) hebben gewonnen. Die kregen ze eerder in hun eigen land uit handen van de Nederlandse ambassadeur. Negm was de winnaar van de Grote Prins Claus Prijs van 100.000 euro, voor een persoon of organisatie die zich inzet voor cultuur en ontwikkeling.