Koning Willem I, de eerste Oranjekoning, had een tweede, buitenechtelijk gezin met vier kinderen.

Het bestaan van dat tweede gezin was niet eerder bekend, al circuleerden er wel verhalen over buitenechtelijke kinderen.

Dat staat in een biografie die koning Willem-Alexander vrijdagmiddag in de Nieuwe Kerk in Amsterdam in ontvangst heeft genomen. In de drie biografieën staan onthullingen over zijn verre voorgangers koning Willem I, Willem II, en Willem III. 

Hij noemde het werk van de wetenschappers Jeroen Koch, Jeroen van Zanten en Dik van der Meulen, die elk een koning voor hun rekening namen, ''indrukwekkend." ''Het is monnikenwerk dat met liefde en toewijding is gedaan", concludeert Willem-Alexander.

De koning sprak van een ''waardevol geschenk" aan de vooravond van de viering van 200 jaar koninkrijk, zaterdag. De drie boeken ''dragen bij aan de kennis van ons land zoals het nu is." Willem-Alexander hoopt dat de biografieën, die ook de fouten en het falen van de koningen uitlichten en volgens hem een ''leemte vullen in onze geschiedenis", een groot publiek zullen bereiken.

De relatie duurde ongeveer van 1807 tot 1812, toen Willem in ballingschap buiten Nederland woonde en zijn vrouw Wilhelmina net een doodgeboren kind had gekregen. De vrouw in kwestie werd later hofdame van Wilhelmina, maar toen Willem na het overlijden van zijn vrouw opnieuw in het huwelijk trad was dat niet met deze hofdame. 

Hij koos voor Henriëtte d'Oultremont de Wégimont. ''Dat zorgde voor de nodige opwinding onder de hofdames", aldus Koch. Koning Willem I kon absoluut niet delegeren, werkte twaalf tot veertien uur per dag en probeerde 'supermanager' te zijn.

Omgekocht

Willem II was volgens biograaf Van Zanten omgekocht om in te stemmen met de grondwetsherziening van 1848. Voorheen werd het voor mogelijk gehouden dat de koning in een dag van 'zeer conservatief naar zeer liberaal' is gegaan. Een groep radicale politici was volgens Van Zanten op de hoogte van de biseksuele geaardheid van de koning en dreigde met openbaarmaking. 

Afstand

Koning Willem III had volgens biograaf Van der Meulen bijna afstand gedaan van de troon. Hij was niet alleen ontevreden over de grondwetsherziening van 1848, maar ook wilde hij liever op het Franse platteland wonen met zijn maîtresse. 

De schrijvers kregen toegang tot de archieven van de drie koningen in het Koninklijk Huisarchief. De biografieën zijn bovendien de eerste wetenschappelijke publicaties over het leven van koning Willem I (1771 - 1843), koning Willem II (1792 - 1849) en koning Willem III (1817 - 1890).

Over de drie voorouders van Willem-Alexander wordt vanaf vrijdag ook een driedelige documentaireserie uitgezonden door Omroep Max op Nederland 2.

Bekijk beelden van de overhandiging van de biografie: