Toenmalig koningin Beatrix vond het beleid van oud-minister Rita Verdonk ''af en toe wel wat streng''. Dat zegt de oud-minister in de biografie Rita Verdonk - mijn verhaal, die vrijdag uitkomt.

Verdonk was van mei 2003 tot februari 2007 minister van Vreemdelingenzaken en Integratie in het tweede kabinet-Balkenende.

Verdonk schrijft in het boek dat ze Beatrix in die tijd ''uiteraard'' regelmatig ontmoette.

''Het eerste werkbezoek met haar was naar het vertrekcentrum op Schiphol. Ze is echt in de mensen geïnteresseerd. Tijd speelt dan geen rol. En ik ben weleens bij haar op de thee geweest. Prinses Beatrix, laat ik het maar zo formuleren, vond het beleid af en toe wel wat streng'', aldus Verdonk in het boek.

Strijd Rutte

Ze schrijft ook uitgebreid over haar strijd met Mark Rutte, die er uiteindelijk toe leidde dat Rutte nipt werd verkozen tot VVD-leider en Verdonk niet lang daarna uit de VVD-fractie werd gezet.

''Er hing tussen Mark en mij altijd een naar sfeertje'', schrijft Verdonk over de periode dat ze samen met Rutte in de VVD-fractie zat. ''Hij had duidelijk geen enkel vertrouwen in mij en ik werd steeds gemarginaliseerd, een kopje kleiner gemaakt.''