Zaza gravures - De comeback van de sanseveria

Hilarische bundel van Klaas Storm alias Zaza. Zwart-wit gravures van weleer heeft hij voorzien van geestige, bijtende en verrukkelijk foute bijschriften, met de pizzazz van Monthy Pyton.

Mits spitsvondig, kan foute humor enorm geestig zijn. En er staan veel verkneukelend foute grappen in dit imponerende platenboek van Zaza alias Klaas Storme, jarenlang huiscartoonist van De Standaard, nu voor Knack.

Het idee is origineel: oude zwart-wit gravures uit de tijd dat vrouwen nog hoeden droegen en mannen een echte snor, zijn door Zaza voorzien van contemporaine bijschriften en gebundeld in dit boek, De comeback van de Sanseveria.

Zien is lachen. Hier zijn het de soort afbeeldingen die je in antieke boeken kunt vinden over religie, wetenschap, huishouden, flora & fauna, ontdekkingsreizigers, slagvelden - ze dienden ter illustratie van de tekst, voordat de foto zijn intrede deed.

Zaza gaat los op de gravures die indertijd een bepaalde eerbiedwaardigheid en deugdzaamheid uitstraalden, maar waar met zo'n tekst van Zaza erbij, op een Monthy Pyton-achtige manier, geen spaan van heel blijft.

Schaterend schunnig

Hij kantelt de perspectieven en invalshoeken van honderden taferelen, en legt geestelijken woorden in de mond die ze nooit zouden zeggen. Hij spot met krijgsheren op het slagveld, hij geeft aangespoelde walvissen die op hun rug liggen een stem, en de "Hoeveel vingers?" bij de gravure van een van de eerste gynaecologische 'wetenschapslessen' is schaterend schunnig.

De honderden afbeeldingen met captions zijn naast twinkelend grappig ook verlossend politiek incorrect, met name bij de ontdekkingsreizigers en hun ontmoetingen met 'den exootischen mensch'.

Met die goudmijn aan gravures is het desondanks allemaal volmaakt kunstzinnig verantwoord, aangezien je met de humoristische tournure langer naar deze oude gravures blijft kijken, die alleszins het bekijken waard blijken te zijn. Dat deze bundel als deel I wordt aangemerkt, is hopelijk geen grap.

Uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen

Tip de redactie