De Britse schrijfster en dichteres Doris Lessing, die in 2007 de Nobelprijs voor de Literatuur won, is op 94-jarige leeftijd overleden.

Haar uitgever heeft dat zondag bevestigd aan persbureau AP naar aanleiding van berichtgeving van de Britse krant The Guardian.

Lessing schreef gedurende haar leven in totaal ruim vijftig romans waaronder The Golden Notebook, The Grass is Singing en de vijfdelige serie Children of Violence. De genres waar ze zich mee bezighield lopen uiteen van feminisme en politiek tot science-fiction.

De schrijfster en dichteres werd geboren in Perzië, het huidige Iran. Ze groeide op in Zuid-Rhodesië, tegenwoordig bekend als Zimbabwe. Haar ouders waren Brits. Later verhuisde ze naar Groot-Brittannië.

Feministische bijbel

In 1950 schreef Lessing haar eerste boek, The Grass is Singing, dat zich in Zimbabwe afspeelt. In 1962 volgde The Golden Notebook, dat door sommigen wordt gezien als 'de feministische bijbel'.

Toen Lessing in 2007 de Nobelprijs voor de Literatuur ontving, was ze met 88 jaar de oudste persoon ooit die een Nobelprijs in dit genre in ontvangst mocht nemen. Daarnaast was ze pas de elfde vrouw die een Nobelprijs toegekend had gekregen.