Uitgeverij Prometheus en het Anne Frank Fonds in Bazel hebben gaan al het schrijfwerk van Anne Frank (1929-1945) bundelen. 

In Bibliotheek Ets Haim in Amsterdam, de oudste joodse bibliotheek ter wereld, werd dinsdag haar Verzameld Werk gepresenteerd.

Het boek bevat de verschillende versies van haar dagboeken, maar ook de verhalen, gedichten en brieven die ze schreef. Daarnaast bevat de bundel een uitgebreide selectie foto's van Anne, de mensen om haar heen en haar werk.

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) nam het eerste exemplaar in ontvangst van het vuistdikke 710 bladzijden tellende boek, dat volgens haar al tot het werelderfgoed kan worden gerekend. Zij noemde het dagboek van Anne Frank ''het belangrijkste oorlogsdocument ter wereld. Anne Frank is erin geslaagd de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.''

Brieven

Het verzamelde werk bevat enkele brieven die nooit eerder in boekvorm zijn uitgegeven. Ook niet eerder gepubliceerd is het Egyptedagboek, een soort plakboek met plaatjes die Frank uit het losbladige verzamelwerk Kunst in Beeld knipte en in haar schrift plakte.

Dagboek

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij waarin ze schreef over het onderduiken in het Achterhuis in Amsterdam. In 1944 herschreef ze haar dagboek, met de bedoeling dit na de oorlog uit te geven. De handelseditie verscheen in Nederland in 1947. Voor het eerst zijn de drie versies gebundeld.

Het Anne Frank Fonds in Bazel nam enkele jaren geleden het initiatief het oeuvre bij elkaar te brengen en uit te geven in talloze landen. In Nederland en Duitsland verschijnt het verzamelde werk voor het eerst. Het fonds werd in 1963 opgericht door Annes vader Otto Frank, de enige van het gezin die de holocaust overleefde. Het fonds heeft de rechten van al het werk van Anne Frank.