Schrijver en Volkskrantjournalist Toine Heijmans heeft met de Franse vertaling van zijn roman Op zee de prestigieuze Prix Médicis étranger gewonnen.

Dat heeft zijn uitgeverij Atlas Contact dinsdag laten weten. Het is de eerste keer dat een Nederlander deze prijs wint.

De Prix Médicis, ingesteld in 1958, is een van de belangrijkste literatuurprijzen van Frankrijk. De prijs gaat naar 'vernieuwende literatuur en modern talent' en werd in het leven geroepen om tegenwicht te bieden aan de keuzes van andere literaire jury's, die niet voor vernieuwing zouden durven kiezen. In de categorie 'étranger' gaat deze naar een buitenlands werk dat in het Frans is vertaald.

Heijmans liet zeven concurrenten achter zich. Eerder wonnen onder meer David Eggers, Philip Roth en Paul Aster de prijs.

Zeiltocht

Op zee gaat over een vader die zijn 7-jarige dochter meeneemt op een zeiltocht, in twee dagen van Noord-Denemarken naar Nederland.

Het boek verscheen in 2011 in Nederland. Sinds enkele maanden ligt in het in Frankrijk in de boekwinkels. De verfilming wordt in december uitgezonden op televisie. 

Op zee is de debuutroman van Heijmans. De verfilming van het boek ging dit jaar in première tijdens het Nederlands Filmfestival en wordt in december uitgezonden op televisie. Heijmans komt in januari met zijn nieuwe roman: Pristina.