De tachtigste verjaardag van Cees Nooteboom wordt zaterdagavond gevierd in het Rijksmuseum in Amsterdam. 

Tal van internationale uitgevers en vrienden van de schrijver zijn van de partij bij de receptie in de museumbibliotheek.

Nootebooms Engelse uitgever Christopher MacLehose spreekt een lofrede uit en Nynke Laverman zingt de auteur toe, laat uitgeverij de Bezige Bij maandag weten.

Het feestje duurt van 18.00 tot 20.30 uur. Nooteboom passeerde de grens van 80 jaar overigens al op 31 juli.

De avond wordt gebruikt om een aantal boeken te presenteren. Nooteboom bracht als literair redacteur van Avenue gedurende vijftien jaar het mooiste uit de wereldpoëzie bij elkaar. Die bijdragen zijn nu gebundeld in een kleurrijke en mooi vormgegeven uitgave.

Ook Alles voor het Eerst. Geen Verjaardagsbrief voor Cees Nooteboom van Alberto Manguel wordt in het museum gepresenteerd, evenals Met Lopen Nooit Meer Opgehouden. In Gesprek met Cees Nooteboom van Piet Piryns.

Prijswinnaar

De in Den Haag geboren Nooteboom wordt als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers beschouwd. Zijn romans en literaire reisverhalen zijn in vele talen vertaald.

Hij kreeg in 2003 de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese literatuur, in 2004 de P.C. Hooftprijs, en in 2009 de Prijs der Nederlandse Letteren.