Koning Willem-Alexander zal eind november de eerste exemplaren van drie biografieën van zijn voorgangers Willem I, II en III in ontvangst nemen.

Dat maakt het Prins Bernard Cultuurfonds donderdag bekend, dat samen met uitgeverij Boom en de Universiteit Utrecht initiatief nam tot de biografieën.

De presentatie van de boeken is op 29 november in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, aan de vooravond van de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk op 30 november.

De biografieën van de afzonderlijke vorsten zijn geschreven door historici Jeroen Koch, Dik van der Meulen en Jeroen van Zanten. Zij kregen daarvoor toegang tot de archieven van de drie koningen in het Koninklijk Huisarchief.

Nieuwe feiten

Volgens de aankondiging staan in de boeken tot nu toe onbekende feiten over de drie vorsten. Daarnaast bieden de auteurs "nieuwe inzichten over het ontstaan van het constitutionele koningschap in Nederland".

Het zijn bovendien de eerste wetenschappelijke publicaties over het leven van koning Willem I (1771 - 1843), koning Willem II (1792 - 1849) en koning Willem III (1817 - 1890).

Over de drie voorouders van Willem-Alexander wordt vanaf 29 november ook een driedelige documentaireserie uitgezonden door Omroep Max op Nederland 2.