Egypte neemt een groot deel van de collectie van de bibliotheek van het Tropeninstituut over. 

De Bibliotheca Alexandrina in het Egyptische Alexandrië heeft zich ontfermd over 700.000 boeken, zo maakte het KIT bekend. Donderdag wordt de overname definitief getekend.

De Egyptenaren vinden de collectie waardevol omdat die veel informatie bevat over ontwikkelingssamenwerking. 

De bibliotheek van het instituut, met ruim 1 miljoen titels, moet voor 1 januari 2014 sluiten. Slechts 2,5 procent van de boeken blijft achter in Amsterdam, een ander deel gaat naar de Universiteitsbibliotheek van Leiden.

Ook wordt de collectie deels verspreid over een aantal andere musea en instanties in Nederland, zo werd eerder in oktober bekendgemaakt.

Tevreden

''Natuurlijk waren wij liever zelf doorgegaan met deze prachtige collectie. Wij mogen echter bijzonder tevreden zijn dat de collectie een goede bestemming vindt, gedeeltelijk in Nederland en gedeeltelijk in de beroemde Bibliotheca Alexandrina'', liet directeur Hans van Hartevelt opgetogen weten. De Egyptische bibliotheek staat bekend als de oudste wetenschappelijke bieb ter wereld.

De Egyptenaren zullen nog dit jaar beginnen met het verhuizen van de enorme hoeveelheid boeken. In Alexandrië zullen ze de boeken digitaliseren en toegankelijk maken op internet.