Schrijver Tom Lanoye krijgt dit jaar de Constantijn Huygens-prijs 2013 voor zijn hele oeuvre. Dat heeft de Jan Campert-Stichting, die de literaire prijzen toekent, dinsdag laten weten.

Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Lanoye debuteerde begin jaren 80 met de verhalenbundel Een slagerszoon met een brilletje. Velen kennen hem van romans als Kartonnen dozen, Het goddelijke monster en Sprakeloos.

Volgens de jury heeft Tom Lanoye de Nederlandstalige literatuur een adembenemend oeuvre geleverd, waarin de taal kolkt en stroomt en de wereld geen moment rust wordt gegund. De prijs wordt uitgereikt op 19 januari.

De stichting kent verschillende literaire prijzen toe. Zo krijgt Micha Hamel voor zijn bundel Bewegend doel de Jan Campert-prijs 2013. Aan Oek de Jong (1952) is voor zijn roman Pier en Oceaan de F. Bordewijk-prijs 2013 toegekend.

Jan Paul Schutten (1970) ontvangt de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur 2013 voor Het raadsel van alles wat leeft (en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel).