Schrijver Robert Vuijsje brengt najaar 2014 een Sinterklaasboek uit waarin het personage Zwarte Piet is veranderd in een Kleurenpiet.

Dat maakt Vuijsje dinsdag bekend aan NU.nl.

De schrijver geeft het kinderboek de titel Alleen maar stoute kinderen, naar analogie van zijn debuut Alleen maar nette mensen uit 2009, over het ongemak dat er soms ontstaat tussen verschillende groepen uit de multiculturele samenleving.

Het kinderboek gaat over een wit en een bruin jongetje die zich willen verkleden als Zwarte Piet en vervolgens alle kleuren schmink uitproberen.

"Zodat kinderen van nu op een iets andere manier met Zwarte Piet opgroeien dan wij hebben gedaan", zegt Vuijsje.

Alleen maar stoute kinderen verschijnt in het najaar van 2014 bij uitgeverij Leopold en krijgt illustraties van Heleen Brulot. "Dit jaar lukte niet meer, dat moet je maanden van tevoren met de boekhandels afstemmen", legt Vuijsje uit.

Discussie

De schrijver mengde zich begin deze maand al - nog voor VN-onderzoeker Verene Sheperd opriep tot afschaffing van het Sinterklaasfeest - in de discussie over Zwarte Piet met een opiniestuk in de Volkskrant. Daarin pleit hij voor het vervangen van Zwarte Piet door een Kleurenpiet met in verschillende kleuren geschminkte gezichten.

Vuijsje denkt dat deze aanpassing iets is wat uiteindelijk vanzelf zal gaan. "Ik denk niet dat we over vijf jaar nog Sinterklaas vieren met Zwarte Pieten."

Omdat er volgens hem nog geen kinderboeken zijn waarin de discussie over Zwarte Piet voorkomt, heeft hij nu zelf een kinderboek geschreven met dat thema. Zodat ouders en kinderen er na het lezen eventueel nog verder over kunnen praten.

"Ik heb als kind nooit gehoord dat zwarte Nederlanders Zwarte Piet niet leuk vinden. Dat zwarte of bruine Nederlanders daar anders tegenaan kijken dan witte Nederlanders, zou je aan de hand van dit boek kunnen uitleggen."

Racisme

De felle discussie die dit jaar in Nederland gevoerd wordt over Zwarte Piet, heeft de schrijver verbaasd. "Ik vind de reacties van mensen die vóór Zwarte Piet zijn nog interessanter dan de mensen die zich uitspreken tegen Zwarte Piet. Ik zal niet zeggen dat ik het niet wist, maar het legt wel echt iets bloot."

Kennelijk is er nog veel racisme in de samenleving, geeft Vuijsje toe. "Het is waarschijnlijk ook onhandigheid van beide kanten. Je kunt niet zeggen dat iedereen die ooit Sinterklaas met Zwarte Piet gevierd heeft, bewust racistisch is."

"Ik heb zelf tot dit jaar ook nooit zo over Zwarte Piet nagedacht, omdat dat in mijn beleving niks met zwarte mensen te maken heeft. Maar, zoals ik ook al in de Volkskrant schreef, het gaat niet om mijn beleving, maar om de beleving van andere mensen. Ik denk dat de discussie die nu ontstaan is, een historisch punt is in hoe wij met elkaar samenleven, met name de reacties erop."

Niet aanpassen

Toch vindt Vuijsje niet dat de samenleving zich steeds moet aanpassen als een bepaalde groep zich gekwetst voelt.

Hij gaat bijvoorbeeld zelf al jaren niet meer naar thuiswedstrijden van Ajax, omdat (niet-joodse) supporters daar leuzen over joden scanderen. "Dat kun je aan een buitenlander bijna niet uitleggen. Maar ik denk dat het bijna meer onnadenkendheid is dan bewust racisme."

"In de grote mensenwereld zijn nu eenmaal dingen die niet mooi zijn, dat kun je niet allemaal in één keer veranderen. Maar je kunt wel proberen een bijdrage te leveren zodat het op termijn zou kunnen veranderen. In mijn geval is dat dit kinderboek, zodat ik dat mijn eigen kinderen van drie en zeven jaar kan voorlezen."