Het boek Feest van het begin van schrijver Joke van Leeuwen is maandagavond bekroond met de AKO Literatuurprijs 2013. 

De winnares van de AKO Literatuurprijs werd maandagavond tijdens de uitzending van Nieuwsuur bekendgemaakt door juryvoorzitter Patrick Janssens. 

Van Leeuwen ontving in museum Beelden aan Zee in Den Haag een sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van 50.000 euro. Dit bedrag wordt ter beschikking gesteld door de Stichting Jacques de Leeuw.

De jury motiveerde haar keuze als volgt: "Het winnende boek stelt universele vragen over schoonheid en waarheid; het leven fris aanvaarden met inbegrip van alle malheur. Deze auteur schrijft als een meesterlijk pianist die de toetsen lichtjes beroert."

In Feest van het begin heeft Van Leeuwen zich gebaseerd op de memoires van Charles-Henry Sanson, de beul die van 1739 tot 1806 in Parijs leefde en die duizenden mensen om het leven heeft gebracht. Ze geeft een beeld van het Franse leven aan het eind van de 18e eeuw.

Oeuvre

Van Leeuwen werd bekend als kinderboekenschrijver en illustrator en won onder meer een Gouden Griffel, een Gouden Penseel en de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre. 

Van Leeuwen werd in 1952 geboren in Den Haag als dochter van een theoloog. Als kind woonde ze in onder meer Amsterdam, Brussel en Maastricht. Ze studeerde grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en geschiedenis in Brussel. Van Leeuwen woont momenteel in Antwerpen.

Ze maakte in de jaren 80 en 90 naam als kinderboekenschrijfster. Ze schreef haar eerste kinderboek in 1978. Vele boeken volgden en ze werden veelvuldig bekroond. Zo won ze met het bekende kinderboek Iep! uit 1996 de Woutertje Pieterse Prijs. Met Heb je mijn zusje gezien? uit 2006 won Van Leeuwen een Gouden Penseel.

De laatste jaren schreef Van Leeuwen steeds meer boeken en gedichten voor volwassenen, waaronder haar roman Alles nieuw in 2008 en de gedichtenbundel Half in de zee in 2012 en het maandag bekroonde Feest van het begin in 2012.

Genomineerden

De genomineerden voor de prijs waren De Boerenoorlog van Martin Bossenbroek, De vergelding van Jan Brokken, Hoe ik een beroemde Nederlander werd van Wouter Godijn, La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer, De dode arm van Allard Schröder en Van Leeuwen met haar boek Feest van het begin.

Deze Toplijst van zes titels werd eind september door de jury, waar Janssens de voorzitter van is, geselecteerd uit de Tiplijst van 25 boeken die weer eerder bekend werden gemaakt.

Het was de 27e maal dat de AKO Literatuurprijs werd uitgereikt.