Was de dood van supermodel Lula moord of zelfmoord? Haar broer schakelt een privédetective in. Saillant detail: Galbraith is J.K. Rowling.

Eigenlijk wilde Rowling niet dat haar pseudoniem Robert Galbraith zou worden ontmaskerd, maar al het geld van de wereld zou niet toereikend zijn een geheim van dat kaliber te bewaren.

Er is altijd wel iemand die indruk wil maken met "ik weet iets wat jij niet weet". The Cuckoo's Calling, zoals de oorspronkelijke titel luidt, lag toen al in de winkels en Rowling werd als misdaadauteur op haar eigen merites beoordeeld. 

Dat ze naast de Harry Potter-serie ook romans kan schrijven, bewees Rowling met de zowel deugdelijk uitgewerkte als onderhoudende Een goede raad. Haar vertellende, sterk beeldende stijl werkt ook bij het misdaadgenre, getuige het Koekoeksjong.

Het is een bijna klassiek aandoende detective die voor de Agatha Christie Award in aanmerking kan komen: geen (direct) geweld, psychologische spanning, sterke personages met her en der een excentriekeling.

Smaakmakers

Centraal in het verhaal staan detective Cormoran Strike en zijn assistente Robin Ellacott. Strike zit midden in een relatiecrisis met zijn beeldschone, steenrijke vriendin, uitzendkracht Robin krijgt het heilige vuur van het detectivewerk en haar contract wordt telkens verlengd.

Hun behoedzaam aftastende werkrelatie is een van de smaakmakers van deze thriller, en dat is nog buiten de zaak die in de schijnwerpers staat: de (zelf)moord van topmodel Lula.

Lula's broer is overtuigd dat het moord was en schakelt Strike in. Omdat Lula zo'n mediamagneet was, heeft de recherche de zaak reeds uitgebreid onderzocht. Het vakwerk van Rowling zit in het detecteren van minieme haarscheurtjes en barstjes in het afgesloten onderzoek, die Strike en zijn assistente uit hernieuwde getuigenverklaringen toch weten los peuteren.

Wel zit daar tevens het minpuntje van Koekoeksjong, want dat doorduwen om extra informatie kan her en der een langdradig kantje hebben.

Poezen

Koekoeksjong drijft op de out of the box-inzichten van het intrigerende detectiveduo, en Rowling kan als de beste smeuïge personages toveren. Haar portrettering van de types uit de modewereld zijn een klasse apart, met een geëxalteerd verwijfde modeontwerper - zijn huisdieren heten Victor en Rolf - als totempaal.

En of het kinderboeken zijn, volwassen romans of thrillers, geen Rowling zonder stokpaardje, hét handelsmerk sinds haar tijd als schrijvende bijstandsmoeder: deze Britse schrijfster zal het altijd voor de dreuzels opnemen.

Uitgeverij Boekerij

Vertaling Sabine Mutsaers