De eerste Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek is zondagochtend op Texel uitgereikt aan Simon van der Geest.

De 35-jarige schrijver kreeg de prijs uit handen van Karina Wolkers in het radioprogramma Vroege Vogels voor zijn jeugdboek Spinder.

Van der Geest kreeg eerder deze maand ook al de Gouden Griffel voor zijn boek. De belangrijkste reden voor de jury om Van der Geest ook de Jan Wolkers Prijs te geven was de natuurbeschrijvingen in zijn werk.

Het boek gaat over de jongen Hidde, bijgenaamd Spinder, en zijn insectenverzameling. Van der Geest kreeg vijfduizend euro en een prent van Siegfried Woldhek.

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, Vroege Vogels en de Volkskrant.

Kanshebbers

Uiteindelijk maakten vijf boeken kans op de prijs, waaronder Mijn Roofvogels van Rob Bijlsma, De Nederlandse Bijen van Theo Peeters en Het Verlangen naar Hazelworm van Koos van Zomeren. Ook Wanhoop Nooit aan Vooruitgang, een bundeling brieven van Jac. P. Thijsse, maakte kans op de prijs.

De jury bestond naast Karina Wolkers, de weduwe van Jan Wolkers, uit Jean-Pierre Geelen, Johan van de Gronden en Joost Huijsing.