Zanger Peter Koelewijn eist in een kort geding een rectificatie van auteur A.F.Th. van der Heijden wegens "ernstige aantijgingen" in de roman De helleveeg

Dat meldt NRC Handelsblad donderdag.

De roman beschrijft het verhaal  over een aborteuse die een illegale praktijk heeft boven de viswinkel van familie Koelewijn in Eindhoven. Volgens Koelewijn zou het boek suggereren dat zijn familie iets te maken had met de abortuspraktijken.

Koelewijn haalt onder andere een brief van Van der Heijden aan als bewijsstuk. In het geschrift gericht aan een familielid van Koelewijn, zegt de auteur dat hij nogal "onbesuisd had gehandeld door een werkelijke naam te noemen", maar "in feite is er in mijn verhaal tussen de engeltjesmakerij boven en de viswinkel geen andere verbinding dan via de bestorven geur op de trap".

Bewijsstukken 

Als andere bewijsstukken noemt Koelewijn een internetuittreksel voor scholieren en het literaire blog Foxxblok. Daarin wordt er van uitgegaan dat mevrouw Koelewijn de aborteuse is.

De zanger, bekend van de hit Kom van dat dak af, eist dat Van der Heijden een inlegvel aan zijn boeken toevoegt. Daarop zou moeten staan dat "de ernstige aantijgingen in de boeken onjuist zijn en dat Van der Heijden ze betreurt".

Ook eist hij dat dezelfde tekst als advertentie in drie kranten, waaronder NRC Handelsblad, komen te staan.

Koelewijn en Van der Heijden willen volgens de krant niet reageren. De zaak komt op 1 november voor de rechter in Amsterdam.