Selfie, shishapen, gamechanger, sukkelseks: het zijn allemaal woorden die dit jaar in de Dikke Van Dale terecht zijn gekomen. 

Het woordenboek presenteert dinsdag een lijst met nieuwe woorden.

Net als voorgaande jaren zijn veel woorden uit het Engels in het woordenboek opgenomen. Storytelling, shinen, pinpointen, factchecken, mindfuck en zelfs wazzup staan nu allemaal in de Dikke Van Dale. Ook de technologische ontwikkeling zorgt voor veel nieuwe woorden, zoals phablet, 3D-printer, bitcoin en dataroaming.

Ook het politieke discours komt terug in het woordenboek. Het door premier Mark Rutte (VVD) vaak aangehaalde woord geluksmachine, maar ook samenredzaamheid en jihadganger. De nieuwe woorden staan voorlopig alleen in de digitale versie van de Van Dale

Overigens is een selfie een 'fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op socialenetwerksites en is sukkelseks 'seks die niet gericht is op het leveren van seksuele topprestaties'.

Een geluksmachine is een 'denkbeeldige machine die alle mensen gelukkig kan maken', met als voorbeeldzin de liberale mantra van Rutte: "De overheid is geen geluksmachine."