Bestsellerschrijver Dan Brown brengt begin januari voor het eerst een bezoek aan Nederland. De Amerikaan geeft onder meer in Amsterdam een lezing over zijn boeken. 

Dat maakte zijn Nederlandse uitgeverij Luitingh-Sijthoff maandag bekend.

De 49-jarige Dan Brown is een liefhebber van Friese raspaarden. Hij is daarom als eregast aanwezig bij de hengstenkeuring van de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek. In zijn nieuwste boek Inferno komen ook Friese raspaarden voor. Hoofdpersoon Robert Langdon komt oog in oog te staan met het ras.

Ter gelegenheid van zijn bezoek aan Nederland wordt het boek daarom in het Fries vertaald alsYnferno.

Volgens een woordvoerster van Luitingh-Sijthoff komt het heel weinig voor dat fictie in het Fries wordt vertaald. Het vertalen van het bijna vijfhonderd pagina's tellende boek is best een klus, waar een vertaler momenteel hard aan werkt, zei de zegsvrouw.

Brown brak in 2004 internationaal door met zijn thriller The Da Vinci Code over de complottheorieën rond de katholieke organisatie Opus Dei. Het boek werd twee jaar later verfilmd met Tom Hanks in de hoofdrol als Robert Langdon, hoogleraar in de iconografie en semiotiek. Langdon komt in meerdere boeken van Brown voor.