De geridderde kapitein Marco Kroon heeft een boek geschreven over zijn tijd als commandant van een Special Forces peloton in Afghanistan, zijn Ridderslag en de beschuldigingen en vrijspraak van handel in drugs en wapens.

Kroon ontving in 2009 van toenmalig koningin Beatrix de Militaire Willems- Orde, de hoogste onderscheiding die ons land kent. Hij kreeg de onderscheiding voor onder andere het goede aansturen van zijn troepen tijdens een hinderlaag in Uruzgan waarbij uiteindelijk geen doden aan Nederlandse kant vielen.

De onderscheiding die hij voor zijn dapperheid kreeg, droeg hij op aan Special Forces Task Group Viper, de commando-eenheid die onder zijn leiding onder moeilijke omstandigheden in Afghanistan opereerde.

Kort na het ontvangen van de onderscheiding werd Kroon ervan verdacht te handelen in drugs en wapens. De rechter sprak hem vrij van drugshandel. Voor het bezit van stroomstootwapens werd hij wel schuldig bevonden.

Militaire operaties

In het boek Danger Close gaat Kroon vooral in op de militaire operaties die hij en zijn peloton in Afghanistan uitvoerden. De gebeurtenissen in het boek zijn gebaseerd op interpretaties en herinneringen van de militair.

Niet alle betrokkenen, acties en details worden gemeld om nog werkzame personen te beschermen.

Danger Close verschijnt op 19 november.