Het boek Gijp van Michel van Egmond heeft de NS publieksprijs gewonnen en is daarmee Boek van het Jaar 2013.

Dat is dinsdagavond bekend gemaakt in De Wereld Draait Door.

Van Egmond, journalist en eindredacteur bij Voetbal International, ontving in aanwezigheid van René van der Gijp een sculptuur van de beeldend kunstenaar Jeroen Henneman en een geldbedrag van 7.500 euro.

Bij de 27e uitreiking van de publieksprijs stemde een recordaantal van 96.000 mensen. Het boek waarin verteld wordt over onder meer de voetbalcarrière, jeugd en televisieloopbaan van Van der Gijp, kreeg veertig procent van de stemmen.

Burn-out

In 2011 kreeg de oud-prof voetballer en vaste analyticus bij het televisieprogramma Voetbal International een burn-out. Van Egmond volgde Van der Gijp in deze bewogen periode.

Naast Gijp waren Aan niemand vertellen van Simone van der Vlugt, De vergelding. Een dorp in tijden van oorlog van Jan Brokken, De voedselzandloper van Kris Verburgh, Dit zijn de namen van Tommy Wieringa en Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika van Geert Mak. genomineerd.

De genomineerden zijn de zes best verkochte oorspronkelijk Nederlandstalige boeken van het afgelopen jaar (mei 2012 - mei 2013).

Prijs

Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan A.F. Th. van der Heijden voor zijn roman Tonio.

Eerder wonnen onder meer Simone van der Vlugt met Op klaarlichte dag, Het diner van Herman Koch en Komt een vrouw bij de dokter van Kluun.