In het sterrenrestaurant De Leest in Vaassen presenteerden chef-kok Jacob-Jan Boerma en fotograaf Sacha de Boer maandag hun fotokookboek Down to Earth.

Down to Earth is een fotokookboek dat eenvoudige recepten van tweesterrenchef Jacob-Jan Boerma combineert met foto's van Sacha de Boer.

Ter illustratie bij zijn gerechten bracht ze onder meer divers Nederlands natuurschoon in beeld. Daarnaast geeft ze een kijkje in de keuken. Ze dook met Jacob-Jan de moestuin in en laat zien wat voor lekkers er van eigen bodem komt. Sacha: ''Als Jacob-Jan op zijn knieën in de moestuin ligt, doe ik de fotografie. We laten zien hoe je bij wijze van spreken uit de berm heerlijk eten kunt halen.''

Jacob-Jan: ''Ik wil laten zien dat vers en lekker ook betaalbaar, gezond en eenvoudig te maken kan zijn. Vanaf de grond tot op het bord. Bijvoorbeeld mijn favoriete broodje gezond.''

Boerma opende in 2002 restaurant De Leest in Vaasen. Een jaar later ontving hij zijn eerste Michelinster. In 2006 volgde een tweede Michelinster. De voornamelijk biologische keuken kenmerkt zich door het gebruik van onder meer groenten uit eigen tuin en producten uit de regio.

Fotografie

Sacha de Boer presenteerde op vrijdag 3 mei van dit jaar voor de laatste keer het NOS Journaal. De Boer was negentien jaar lang nieuwslezer en besloot verder te gaan in de fotografie. ''En daarmee volg ik mijn hart'', zo liet ze destijds weten aan ruim 1,6 miljoen kijkers. Down to Earth is haar eerste grote project.