Zes schrijvers zijn nog in de race voor de AKO Literatuurprijs 2013. 

De genomineerden zijn Martin Bossenbroek (De Boerenoorlog), Jan Brokken (De vergelding), Wouter Godijn (Hoe ik een beroemde Nederlander werd), Joke van Leeuwen (Feest van het begin), Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba) en Allard Schröder (De dode arm).

De lijst werd vrijdagavond door juryvoorzitter Patrick Janssens bekendgemaakt in Nieuwsuur. ''Het was moeilijker om tot de eerste 25 boeken te komen dan tot deze zes'', aldus Janssens.

Van de genomineerden heeft alleen Allard Schröder de AKO Literatuurprijs al eens gewonnen. Hij kreeg de onderscheiding in 2002 voor De hydrograaf. Twee jaar eerder greep hij naast de prijs. Pfeijffer (2004) en Van Leeuwen (2009) hebben ook op de shortlist gestaan.

Op 28 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt in museum Beelden aan Zee in Scheveningen. De schrijver van het winnende boek krijgt 50.000 euro en een beeld van Eugène Peters. Vorig jaar ging de prijs naar de Belg Peter Terrin voor het boek Post mortem. Onder de eerdere winnaars zijn J. Bernlef, Connie Palmen, A.F.Th. van der Heijden, Arnon Grunberg, Jeroen Brouwers en Jan Siebelink.