Verontrustende thriller voor iedereen met kinderen. Centraal staan 2 jonge meisjes die 7 jaar hebben vastgezeten vanwege de moord op een baby. Als ze vrijkomen, is hun straf nog niet ten einde.

Kinderen verdwijnen

Every Secret Thing begint met de vrijlating van de twee meisjes: Ronnie en Alice. Het is groot nieuws dat ze vrijkomen, en de zaak wordt weer opgerakeld. Als kort daarop opnieuw een baby verdwijnt, wijzen de beschuldigende vingers direct in de richting van de twee.

Trauma

Het boek zit vol raadselen. Knap is hoe Lippman tot aan het einde in het midden houdt of de twee daadwerkelijk schuldig waren aan de dood van de baby. Ze hadden het proces doorstaan, de media-aandacht, de vijandelijke reacties van de buurt en het verblijf in het instituut zelf.

Dat was een traumatiserende ervaring voor Alice en Ronnie, die sowieso al niet uit stabiele gezinnen kwamen. Vooral Alice is erg in zichzelf gekeerd, en zij noch Ronnie willen of kunnen erover praten.

Broeierige sfeer

Het verhaal speelt zich af in een klein stadje in Baltimore, met bekrompen tradities. De gemeenschap is verdeeld is talloze kleine kampjes die over elkaar roddelen en elkaar in de gaten houden.

Vooroordelen vliegen over en weer: niet alleen tussen zwart en wit maar ook tussen rijk en arm. De broeierige sfeer is een vruchtbare bodem voor ontploffinkjes om het opgefokte gemoed bij tijd en wijle te kunnen luchten.

Spitse speurneus

Detective Nancy Porter was de rookie die de baby 7 jaar daarvoor heeft gevonden, en ze wordt op deze nieuwe zaak gezet van een verdwenen kleine. Er zitten geweldige passages in van haar twijfel over de ware schuldige, en haar conflict met haar persoonlijke antipathie.

Maar vooral is ze een detective met een spitse speurneus en genoeg relativeringsvermogen om dat sinistere gat daar af en toe even open te boren. En die adempauze is welkom.

Laura Lipps – Every Secret Thing. Uitgeverij: Van Ditmar