Vingervlug is Sarah Waters’ derde boek, dat zich net als Tipping the Velvet en Affinity afspeelt in het Victoriaanse Londen. Waters wordt vaak vergeleken met Charles Dickens. Maar waar Dickens het gemak had om in die tijd te leven, heeft Waters alle verbeeldingskracht nodig om het Victoriaanse straatbeeld tot leven te roepen. Dat doet ze met wonderbaarlijk gemak en met opmerkelijk veel aandacht voor detail.

Victoriaanse taferelen

Mensen interesseren Waters, zoveel is duidelijk. En ze heeft compassie. Dickens riep stevige muren op om goed en kwaad te onderscheiden, bij Waters zijn de personages veel subtieler. Het lijkt logisch dat Winters haar romans steeds in dat Victoriaanse tijdperk situeert.

Het leven was lastiger, woeliger, naargeestiger ook, en invulling van de zucht naar afleiding minder oppervlakkig (dan nu). De meer instinctieve overlevingsdriften van toen hebben duidelijk Waters’ voorkeur. Haar observaties van de rauwere, naaktere mens en de hypocriete seksuele moraal zijn soms bijna gothic.

Op losse schroeven

En dan kan Waters nog verhalen vertellen ook, de lezer op het verkeerde been zetten en plotwendingen van 180 graden maken. In het eerste gedeelte is een jong weeskind, dat als gezelschapsmeisje in dienst komt van een ander meisje, de verteller.

In het tweede gedeelte is Waters niet te benauwd om het verhaal op losse schroeven te zetten, en het verhaal weer op een andere manier op te bouwen. Daarna flikt ze dat nog een keer bij de ontknoping. Tegen die tijd heb je al elk oordeel laten varen, en is het zaak om je te laten leiden op die sterke Waters en haar kunsten.

Vingervlug is een historische roman, een horrorverhaal, een literaire thriller en liefdesverhaal in 1. Een dikke pil, dat wel, en geen boek om in kleine stukjes te lezen. Waters kan de tijd nemen om de perikelen van haar antagonisten tot in het kleinste detail te beschrijven.

Voor de een is dat een makke, voor de ander is het een weldaad om als tijdreiziger in het zompige Londen anno negentiende eeuw vastgezogen te zitten.

Sarah Winters – Vingervlug. Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar. Oorspronkelijke titel: Fingersmith. Vertaling Marion op den Camp