De Britse reisschrijver Redmond O'Hanlon krijgt dit jaar de Boudewijn Büchprijs. De uitreiking is zaterdag 5 oktober tijdens de Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair.

Dat heeft de jury van de prijs zondag bekendgemaakt.

O'Hanlon krijgt de jaarlijkse prijs omdat hij volgens de jury precies de aanstekelijke, onbeperkte gefascineerdheid heeft voor het oude en zeldzame boek. ''De aanstekelijkheid van hem willen we in de vorm van de Boudewijn Büch-prijs eren en zo anderen tot voorbeeld stellen”, aldus het juryrapport.

''In zijn gehele werk en optreden, maar met name in de VPRO-series Beagle en O’Hanlons Helden, heeft de Darwin-kenner en persoonlijke vriend van Boudewijn Büch, een groot, nieuw publiek voor het antiquarische boek weten te interesseren." O’Hanlon neemt de prijs, die eerder werd toegekend aan Diederik van Vleuten en Gerrit Komrij, persoonlijk in ontvangst.

De prijs wordt sinds drie jaar uitgereikt aan mensen die er het best in slagen een breed publiek voor het antiquarische boek te interesseren en is mede in het leven geroepen ter herinnering aan de verzamelaar, schrijver en programmamaker Boudewijn Büch, die 11 jaar geleden overleed.