In het archief van biograaf Hans Visser is een nog onbekend manuscript gevonden van de schrijver Simon Vestdijk.

De vijftien handgeschreven velletjes zijn zeer waarschijnlijk geschreven in interneringskamp Sint-Michielsgestel waar Vestdijk in de Tweede Wereldoorlog gevangen zat. Dat heeft hoofdredacteur Wilbert van Walstijn van de Vestdijk Kroniek maandag laten weten.

De tekst is de lezing die de schrijver (1898-1971) in juni 1942 in dat kamp hield voor zijn medegegijzelden. Later nam hij de lezing op in de essaybundel De Poolse Ruiter (1946).

Hans Visser, auteur van de eerste grote biografie van Vestdijk en Vestdijk-kenner, overleed in 2001. Zijn weduwe schonk dit voorjaar diens hele archief aan de Vestdijkkring. Wilbert van Walstijn ontdekte in de collectie een mapje ''handschriften van Vestdijk''. Daarin zaten ook de vijftien velletjes.

''Aangezien de tekst op blocnotepapier met de hand is geschreven, gaan we ervan uit dat hij de tekst in de cel schreef. Het zou ook kunnen dat dit manuscript na de oorlog naar zijn uitgever is gestuurd. Dat is niet meer te achterhalen. Het bestaan ervan was in elk geval niet bekend.''

Volgens Van Walstijn wordt het manuscript in elk geval getoond op het symposium Vestdijk verwerkt Kafka, in november in Amsterdam. Verder hoopt hij dat bijvoorbeeld een museum de velletjes wil exposeren.