De Ierse dichter Seamus Heaney is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden. Dat hebben Ierse media gemeld. Heaney kreeg in 1995 de Nobelprijs voor Literatuur.

De in Noord-Ierland geboren Heaney publiceerde dertien dichtbundels. Hij werd beschouwd als de belangrijkste Ierse dichter sinds William Yeats. Die won in 1923 de Nobelprijs. 

Heaney debuteerde in 1966 met de bundel Death of a Naturalist. Zijn laatste werk, de bundel Human Chain, dateert uit 2010. 

In 2006 kwam de bundel District and Circle uit, waarvan dit jaar een Nederlandse vertaling uitkwam. Een eerdere Nederlandse versie uit 2010 werd uit de handel genomen wegens kritiek op de vertaling.

Ook in dit werk gaat Heaney in op de actualiteit en verwijst hij onder meer naar de aanslagen op de Londense metro in 2005 en die in New York in september 2001.

Van Heany's hand verschenen verder toneelstukken en poëziebeschouwingen. 

North

Heaney, oudste van negen kinderen in een boerengezin, werkte als leraar in Belfast toen hij zijn eerste bundel publiceerde. In zijn werk stonden volgens persbureau AP vaak de woeste schoonheid van Ireland en de politieke verscheurdheid in de Ierse volksziel centraal. 

Heaney beschouwde zichzelf een Ier en niet Brits. Als Noord-Ierse katholiek sprak hij zich herhaaldelijk uit tegen het geweld tussen katholieken en protestanten in Ulster. De gespletenheid tussen oud en nieuw, tussen de rust van het platteland van Derry en het geweld in het Noord-Ierse Ulster in de jaren zeventig, zijn terug te vinden in zijn werk.

Toen het geweld in het noorden in 1972 een dieptepunt bereikte, verhuisde Heaney naar de Ierse republiek. De bundel North (1975) wordt algemeen beschouwd als zijn meesterwerk. Hierin blikt hij terug op het gewelddadige Noord-Ierland dat hij achterliet.

Ook herinneringen aan zijn kinderjaren op het platteland komen vaak terug. Zo staan in zijn eerste gepubliceerde gedicht Digging herinneringen aan de aardappelplanters en turfstekers van zijn jeugd in Derry centraal. Verder verwijst Heaney vaak naar oude Ierse mythen en legenden. 

Beroerte

Volgend op de Nobelprijs gaf hij wereldwijd lezingen aan vele universiteiten. Heaney is ook docent geweest aan de universiteiten van Harvard en Oxford. De Ier verminderde zijn activiteiten drastisch nadat hij door een beroerte werd getroffen in 2006.

Volgens zijn familie en uitgever stierf Heaney vrijdag in een ziekenhuis in Dublin. Over de uitvaart is nog niets bekend.