Facebook raadde een Franse gebruiker Mein Kampf van Adolf Hitler aan als suggestie om te lezen. Na klachten is het boek nu van de boekenlijst geschrapt.

Dat meldt de Vlaamse omroep VRT dinsdag. De Fransman kreeg Mein Kampf te zien op zijn suggestielijst, nadat hij enkele thrillers van Philip Kerr over de Tweede Wereldoorlog had aangemerkt als zijn favoriete boeken.

De man was daar volgens de omroep behoorlijk verbolgen over. Hij vindt het niet kunnen dat Facebook Mein Kampf beschouwt als "elk ander boek", aldus de omroep. Bovendien zou hij niet geassocieerd willen worden met extreem-rechts.

Volgens de VRT kreeg het verhaal van de man veel weerklank in de Franse media, waarop Facebook besloot het boek te schrappen van de suggestielijst. Het is niet bekend of dat in andere landen ook gebeurt.

Automatisch

Gebruikers kunnen op hun Facebookprofiel hun mening geven over boeken die ze hebben gelezen. Op basis daarvan stelt Facebook automatisch suggesties voor andere boeken voor.

Hitler schreef Mein Kampf over zijn nazistische denkbeelden in 1924, toen hij in een gevangenis in Beieren zat. Voor zijn dood in 1945 werden miljoenen exemplaren verspreid. 

In 1939 werd het in het Nederlands vertaald als Mijn Kamp (letterlijk betekent het 'mijn strijd'), maar de Staat besloot de handel in herdrukken van het boek te verbieden.