In de twee voorlaatste boeken was de aandacht voor de vaste Kellerman-personages Alex Delaware en Milo Sturgis gedeeltelijk verschoven, maar in Therapy is het duo weer full force in de spotlights.

Plot

Als psycholoog Delaware en rechercheur Sturgis aan het diner zitten in een van hun favoriete restaurants in Los Angeles, krijgt Sturgis een oproep. Twee straten verderop zijn een jongen en een meisje gevonden: ze zijn vermoord in hun auto. De jongen heeft ID, de identiteit van het meisje is onbekend

Geen aanknopingspunt

De recherche heeft geen enkel aanknopingspunt, en dat kenmerkt de dynamische kracht van Kellerman’s oeuvre. Sturgis verricht het speurwerk, en Delaware heeft, nog meer dan zijn vriend, de vaardigheid om getuigen te peilen. Zijn conclusies brengen hen stukje bij beetje verder op weg, en vanaf nul informatie breidt de zaak zich uit als een deltawerk waarbij er niet zelden nog meer doden vallen.

Dodelijke psychiatrie

Zo wordt er ook nog een moord gepleegd op een van Delaware’s collega’s, de psychiater die de vermoorde jongen behandelde. De verhoortactieken van Delaware op de psychiaters met wie zij een praktijk deelde, behoren tot de fraaiste staaltjes van kruisverhoren die Kellerman tot nu toe heeft laten zien. Het boek heet niet voor niets Therapy.

Dark side

Hoe dieper ze in de zaak duiken, hoe ranziger de praktijken worden waar ze op stuiten. En dat is Delaware’s niche, want zodra hij rauwe angst en spanning voelt, voelt hij zich meer levend dan ooit. Leuk is dat zijn nieuwe vriendin Alison, eveneens werkzaam in de psychologie, die duistere zijde met hem deelt.

Bij Delaware’s vorige partner, Robin, leidde dat nogal eens tot vinnige ruzies op het thuisfront. Het lijkt wel alsof Kellerman, die naast een schrijverscarrière ook een praktijk als psycholoog heeft, zijn vaste lezers net als Delaware aan die nieuwe relatie wilde laten wennen. En met zijn vertelkunst gaat hem dat feilloos af.

Therapy – Jonathan Kellerman. Uitgeverij: Van Ditmar