Negende boek met Stephanie Plum in de hoofdrol. Stephanie heeft een beroep dat in Nederland niet bestaat: tegen vergoeding verdachten opsporen die niet vrijwillig voor de rechter verschijnen. En wat maakt ze er weer een zootje van. Drie boekjes voor het verhaal, dat totaal onzinnig is, maar 5 voor de humor. Ergo een gemiddelde van .

Introductie

Voor niet-kenners is een introductie op zijn plaats. En wie eenmaal is gevallen voor Stephanie en haar chaos, zal beslist de eerste 8 boeken ook gaan scoren. Evanovich schetst een hilarisch beeld van de Italiaanse wijk de Burg in New Jersey, net buiten New York, waar vrouwen opgeklopte kapsels dragen, superkorte glimmende rokjes en op hakken zo hoog als klimrekken.

Familiesores

De familiebanden bij Amerikaanse Italianen zijn nog altijd ouderwets. Ongetrouwd zwanger zijn, of sowieso ongetrouwd zijn rond je dertigste, laat wenkbrauwen rijzen. Eten doe je zoveel mogelijk samen, en weduwe-oma’s komen bij de kinderen in huis. Stephanie’s oma is een losgeslagen, hitsige woesteling die op spannende, veel te jonge mannen jaagt.

Amore

Stephanie is niet getrouwd, maar heeft 2 mannen die voor haar de brokstukken opruimen (en er een dagtaak aan hebben): agent Joe Morelli en de mysterieuze Ranger, die hetzelfde vak uitoefent als Stephanie. En ze zijn allebei sexy, dat vindt oma ook. Stephanie’s sidekick is een dubbeldikke zwarte vrouw die ‘in het leven’ heeft gezeten. In To The Nines scoort zij de meeste lachsalvo’s met een onzinnig dieet van kilo’s spek, spare-ribs en gebraden kip.

Plot

Zoals al eerder gezegd: qua verhaal is To The Nines geen hoogvlieger in het serieuze segment. Er is een vent spoorloos, en daarna vallen er steeds meer doden (vooral als Stephanie in de buurt is). Maar de plot is gewoon een excuus voor Evanovich, die deze keer geweldig op dreef is met de malligheden en karakteristieken van haar personages. Hilarisch: op naar de tiende Stephanie.

To The Nines – Janet Evanovich. Uitgeverij: Van Ditmar