Onder meer Herman Brusselmans, Joost Zwagerman en Tessa de Loo komen op Manuscripta vertellen over hun nieuwste boeken.

Dat maakt organisator stichting CPNB donderdag bekend.

Ruim zestig auteurs staan geprogrammeerd voor de jaarlijkse opening van het boekenseizoen vindt dit jaar plaats op het Museumplein tijdens de Uitmarkt, op 31 augustus en 1 september.

Onder leiding van bekende presentatoren vertellen ze over nieuw werk in literatuur, non-fictie, poëzie en kinderboeken. De toegang is gratis.

Verder is bekend dat Karin Amatmoekrim, Nico Dijkshoorn, Ted van Lieshout, Peter Römer en Arthur Japin een vooruitblik komen geven op hun nieuwe boeken. Auteurs Thomas Verbogt, Abdelkader Benali, F. Starik en Frank Westerman staan ook op het programma.

Manuscripta geeft daarnaast een podium aan nieuwkomers als Eric Corton en Sunny Bergman. De hele programmering van het boekenfestival wordt op 1 augustus bekend.

Europese Literatuurprijs

Op Manuscripta wordt bovendien de Europese Literatuurprijs uitgereikt door juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan. De prijs is een samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en is bedoeld voor schrijver en vertaler van de beste Europese roman die vorig jaar in Nederlandse vertaling is verschenen.

Vorig jaar ging de prijs naar de Britse schrijver Julian Barnes en zijn Nederlandse vertaler Ronald Vlek voor Alsof het Voorbij Is. De auteur kreeg 10.000 euro en de vertaler 2500 euro.

Manuscripta wordt voor het eerst tegelijk met de Uitmarkt gehouden. Vorig jaar kwamen er 450.000 bezoekers naar de jaarlijkse opening van het nieuwe culturele seizoen. De traditionele uitgeversmarkt op Manuscripta vervalt daardoor, omdat op de Uitmarkt ook al een boekenmarkt staat.