Twintig titels zijn genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs, een nieuwe prijs voor het beste natuurboek van Nederland.

De longlist werd zondagochtend bekendgemaakt in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. Onder meer boeken van Hans Dorrestijn en Marcel van Dam zijn genomineerd.

De twintig boeken op de longlist werden geselecteerd uit meer dan 180 boeken die tussen 1 januari 2012 en 1 juni 2013 verschenen.

Oud-politicus Van Dam werd genomineerd voor zijn boek De Steigerberg, over zijn landgoed waar hij aan het tuinieren sloeg. Van cabaretier Dorrestijn werd het boek Dudeljo! genomineerd, een eerbetoon aan de wielewaal.

Biologen

Behalve Van Dam en Dorrestijn maken ook biologen kans op de Jan Wolkers Prijs. Van Kees Moeliker, verbonden aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en onder meer bekend van zijn optredens bij De Wereld Draait Door, werd het boek De Bilnaad van de Teek genomineerd.

Primaatdeskundige Frans de Waal staat op de lijst met zijn boek De Bonobo en de Tien Geboden.

Uitreiking

Welke vijf boeken uiteindelijk kans maken op de Jan Wolkers Prijs wordt begin september bekend. In oktober wordt de prijs uitgereikt tijdens een speciale uitzending van Vroege Vogels.

De winnaar van de Jan Wolkers Prijs, een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant, krijgt vijfduizend euro en een originele tekening van Siegfried Woldhek. In de jury zit onder anderen Karina Wolkers, de weduwe van de in 2007 overleden schrijver, schilder en natuurliefhebber.