Op dinsdag 9 juli opent het Drents Museum in Assen een grote expositie waarin onder meer enkele bijzondere Dode Zeerollen te zien zijn.

In het museum zijn in totaal 16 originele manuscripten te zien, waarvan enkele nog nooit eerder tentoongesteld zijn geweest.

Daarnaast worden ruim 400 objecten uit de joodse cultuur rond het jaar 0 tentoongesteld.

De Dode Zeerollen werden tussen 1947 en 1956 gevonden in een aantal grotten rond de nederzetting Qumran en worden beschouwd als de eerste Bijbel. Ze werden daar waarschijnlijk verstopt tijdens de verloren Joodse opstand tegen Rome (66-70 na Christus), om ze niet in handen te laten vallen van de Romeinse legioenen.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat in Nederland een complete tentoonstelling, waaraan 5 jaar is gewerkt, aan de beroemde geschriften wordt gewijd, zei museumdirecteur Annabelle Birnie donderdag. Klapstuk is een fragment van één meter lang, dat zelden buiten Israël wordt vertoond. ''Het is heel bijzonder dat we dat kunnen laten zien.''

Het gaat om unieke manuscripten die zo kwetsbaar zijn dat ze halverwege de tentoonstelling worden vervangen door een nieuwe serie. De rollen zijn vooral gevoelig voor licht. ''Om ze zo veel mogelijk te beschermen, moeten bezoekers op een lichtknopje drukken om ze te zien'', vertelt projectleider Peter Schonewille.

Het Drents Museum richt zich vooral op archeologische tentoonstellingen. Zo kwamen enkele jaren geleden ruim 350.000 mensen af op de expositie Het terracottaleger van Xi'an. Mede dat succes overtuigde het Israel Antiquities Authority, de beheerder van het archeologisch erfgoed in Israël, om met het Drents Museum in zee te gaan.