Scholen kopiëren op grote schaal lesmateriaal. De uitgevers daarvan hebben er genoeg van en komen met maatregelen.

Dat schrijft Trouw dinsdag.

In waarschuwingsbrieven aan scholen wordt een dwangsom van 1000 euro per dag aangekondigd, met een maximum van 100.000 euro.

Volgens Frank van Amerongen, van de Commissie Auteursrecht van de Groep Educatieve Uitgeverijen (GCA) is het te merken aan de dalende omzetten dat er veel wordt gekopieerd. ''Het hoort gewoon niet. Het is stelen'', zegt hij in Trouw.

Beperkt budget

Doordat scholen sinds 2008 een beperkt budget per leerling krijgen (via de Wet Gratis Schoolboeken) zoeken ze naar alternatieven, denkt Van Amerongen. Ook kopieerwinkels liggen onder de loep. In de krant vertelt een bedrijfsleider dat op verzoek van leerkrachten soms hele leermethodes worden gekopieerd die de studenten dan in de winkel konden ophalen.

Onderzoek van de GCA leverde dit schooljaar een recordaantal waarschuwingsbrieven op, onder meer naar scholen en kopieerwinkels maar ook naar twee leraren die lesmateriaal op internet zetten. Volgens Van Amerongen werkt een waarschuwing vaak afdoende en is een dwangsom meestal nog niet nodig.