Zeven kinderboeken zijn bekroond met een Zilveren Griffel en maken kans op de Gouden Griffel voor het beste kinderboek van 2012. De jury noemt de boeken 'eigenzinnige juweeltjes'.

Dat heeft organisator de Stichting CPNB donderdag bekend gemaakt.

Op dinsdag 1 oktober wordt op het Kinderboekenbal bekend gemaakt welk boek de Gouden Griffel krijgt.

De Zilveren Griffels zijn voor: Zondag van  Kim Fupz Aakeson, Zoveel als de wereld hou ik van jou van Imme Dros, Springdag van Anne Provoost, Wie klopt daar? van Bart Moeyaert, Spinder van Simon van der Geest, Zwarte zwaan van Gideon Samson en De slipper van Maria Bonita van Liesbet Ruben & Babette van Ogtrop.

Ook kregen tien boeken een Vlag en Wimpel, een eervolle vermelding.

Juweeltjes

Griffeljuryvoorzitter Aad Meinderts constateert dat "er eigenzinnige juweeltjes zijn geschreven die ambitie en talent verraden en die extreem boven de middelmaat uitstijgen".

"Boeken die een lezersleven op z'n kop zetten, die ontroeren, laten nadenken, doen verwonderen, bewonderen en verbazen."

Vorig jaar koos de jury uit negen Zilveren Griffels het boek Winterdieren van Bibi Dumon Tak voor de Gouden Griffel.

Penselen

Daarnaast heeft de Penseeljury twee Zilveren Penselen, twee Zilveren Paletten en drie Vlag en Wimpels uitgereikt.

De Zilveren Penselen zijn voor de illustratoren van Aan de kant, ik ben je oma niet! van Sylvia Weve en auteur Bette Westera en Nederland van Charlotte Dematons. Eén van deze twee maakt kans op het Gouden Penseel, voor het best geïllustreerde boek door een Nederlandse illustrator.

Deze prijs wordt op woensdagavond 25 september 2013 uitgereikt op de opening van de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum.

De Gouden Penseel ging vorig jaar naar Sieb Posthuma voor zijn illustraties in Een vijver vol inkt, een dichtbundel met werk van Annie M.G. Schmidt.