Bol.com en Singel Uitgevers hebben woensdag de dienst Brave New Books gelanceerd, waarop mensen zelf boeken kunnen uitgeven en verkopen.

De samenwerkende partijen verwachten dat er door de samenwerking binnen drie jaar zo'n 25.000 nieuwe titels op webwinkel Bol.com staan.

Ze schatten dat er in Nederland een miljoen mensen zijn met de ambitie om ooit zelf een boek te schrijven.

"Zelf een boek uitgeven wordt steeds laagdrempeliger. Wij denken dat er veel talent is, die mensen willen we een plek bieden", zegt Emile op de Coul van Singel Uitgevers tegen NU.nl. "Schrijvers worden zelf hun uitgever."​

Voor de uitgever is het interessant om te zien welke talenten zich aanbieden. "Er is altijd ruimte voor nieuwe verhalen. Nu is het aan de lezers zelf om te bepalen welke schrijvers het gaan maken."

Succes

Dat is ook de verwachting van Bol.com. Markering directeur Michel Schaeffer licht in een persbericht toe: "De lezer bepaalt de mate van het succes. Dat deze manier van uitgeven niet onsuccesvol is, bewees schijfster E.L. James die op dezelfde manier haar boek Vijftig tinten grijs zag uitgroeien tot de grootste bestseller van 2012."

Aspirant auteurs kunnen hun manuscript direct uploaden op Brave New Books en als e-book of paperback aanbieden bij de webwinkel.

Schrijvers mogen zelf de adviesprijs van hun boek bepalen, laat Schaeffer aan NU.nl weten. "Naar verwachting zullen zij in de meeste gevallen de helft van de winst ontvangen, maar dat kan in de praktijk ook wat meer zijn."

Aanpassen

Na het uploaden is het volgens hem mogelijk een manuscript aan te passen, "bijvoorbeeld om schoonheidsfoutjes te corrigeren of zelfs een nieuw hoofdstuk toe te voegen." Dat gebeurt op dezelfde manier als nu bij een herziene uitgave van een boek.

Auteurs kunnen bij Singel Uitgevers ook eerst begeleiding krijgen bij het schrijven. Onlangs lanceerde Querido, onderdeel van Singel, al een academie waar mensen onder meer schrijfcursussen bij bekende schrijvers kunnen volgen.