Ruben Nicolai heeft als voorleesambassadeur het wereldrecord voorlezen aan baby's verbroken, door woensdagochtend aan 327 baby's het boekje Nijntje en de wilde dieren voor te lezen.

Dat laat organisator BoekStart weten. "De baby's luisterden gebiologeerd naar hem, er hoefde niemand te huilen," vertelt projectcoördinator Maartje Bolt.

Er werd gerekend op 100 baby's tot 18 maanden. Met de recordpoging in de bibliotheek aan de Oudegracht in Utrecht viert BoekStart het 5-jarig bestaan van het programma waarmee bibliotheken het lezen met heel jonge kinderen bevorderden.

Inmiddels doet 95 procent van de bibliotheken mee aan het programma en heeft BoekStart 75.000 leden.

Knisperen en kleuren

Maar projectleider Marijke Bos stelt tegenover NU.nl dat veel ouders nog niet weten hoe nuttig voorlezen aan baby's is. "Ze denken dat hun kinderen daar veel te jong voor zijn, maar dat is absoluut niet zo."

Baby's genieten volgens haar het meest van speciale stoffen boekjes, met veel contrast, kleuren, 'knisperpagina's' en spiegeltjes. "Jip en Janneke is niet uitdagend genoeg voor baby's. Ze willen voelen en kleuren zien. Kinderen kunnen pas bij 2 jaar luisteren naar kleine verhaaltjes."

"Maar baby's profiteren wel van voorlezen", licht  Bos toe. "Het is goed voor hun taal- en spraakontwikkeling. En de interactie bij het voorlezen is goed voor de band tussen ouders en kind."

Boekentaal

Bovendien kunnen kinderen die voorgelezen worden zich beter concentreren. En door het horen van 'boekentaal' leren ze woorden die ze later op school ook gebruiken in de lessen. "Kinderen die talig worden opgevoed, doen het later vaak beter op school."

Bos raadt ouders aan baby's vanaf 3 maanden oud elke dag voor te lezen, minimaal een kwartier. "Daarmee doen ze ook vast een 'voorleesroutine' op. Uit onderzoek blijkt dat deze kinderen later ook sneller zelf een boek gaan lezen."

Dit jaar worden ook jubilea gevierd van de Nationale Voorleesdagen (10 jaar), de Stichting Lezen (25 jaar) en De Nationale Voorleeswedstrijd (20 jaar). Daarom is 2013 uitgeroepen tot Jaar van het Voorlezen.

Nijntje en de wilde dieren is verkozen tot het Babyboekje van het Jaar. Nicolai is ambassadeur van het voorlezen. De 38-jarige BNN-presentator is zelf vader van twee dochtertjes.