Komiek en schrijver Kees van Kooten gaat dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal schrijven. Op 18 december wordt de 24e editie van het dictee uitgezonden.

Dit maakten de organisatoren NTR en de Volkskrant dinsdag bekend.

In een interview in de Volkskrant laat Van Kooten weten het 'helemaal anders' te willen doen, zonder details te noemen.

Hij zal geen bekende Koot en Bie-woorden in zijn tekst verwerken, omdat hij dat ijdel vindt. Wel zal hij er humor in stoppen.

Volgens de schrijver gaat het bij de Nederlandse taal meer dan alleen om de juiste spelling. "Je merkt echt dat het leeft, dat zie je aan de ophef over Het Koningslied en het eindexamen Nederlands", zegt hij tegen de krant.

Log en lelijk

Van Kooten ergert zich aan onjuist taalgebruik, hij vindt dat het de taal 'log en lelijk' maakt. Hij is het daarom niet eens met een vereenvoudiging van de taal, zoals het gebruik van 'als' in plaats van 'dan'.

"We moeten het de mensen niet makkelijker, maar moeilijker maken." Van Kooten heeft dit jaar ook het Boekenweekgeschenk geschreven, De Verrekijker.

Het dictee wordt wederom voorgelezen door Philip Freriks en Martine Tanghe.

Dertig bekende Nederlanders en Vlamingen nemen het in de Eerste Kamer op tegen 30 spellingkenners, die zich moeten plaatsen via voorronden in de Volkskrant en de Belgische krant De Morgen.

De NTR zendt het uit op woensdag 18 december op Nederland 1.