Het Voynichmanuscript, een tot nu toe onontcijferbaar handschrift uit de Middeleeuwen, is opgesteld in een echte taal. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. 

De tekst van het mysterieuze document uit de vijftiende eeuw volgt taalkundige patronen die wijzen op een betekenisvolle inhoud, ondanks het feit dat niemand de tekens kan ontcijferen.

De samenstelling van de zinnen en de posities van gelijksoortige woorden in het handschrift volgen een structuur die overeenkomt met echte talen.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Manchester in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Computermodel

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de tekst van het Voynichmanuscript te analyseren met behulp van statistische computermodellen.

"Woorden die een specifieke betekenis hebben komen meestal voor in een patroon dat zichzelf steeds herhaalt", verklaart hoofdonderzoeker Marcelo Montemurro op BBC News. "Dat komt omdat ze volgens de regels van een taal vaak worden gebruikt op vaste plekken om specifieke informatie over te brengen."    

In lange stukken tekst kunnen statistische gegevens volgens hem iets zeggen over de manier waarop bepaalde woorden worden gebruikt en over de structuur van de taal waarin ze zijn geschreven.

Grappenmakers

Veel wetenschappers doen het Voynichmanuscript af als een waardeloos document dat door grappenmakers uit de Middeleeuwen zou zijn opgesteld in een neptaal om verwarring te zaaien. Het nieuwe onderzoek suggereert dat het handschrift weldegelijk een betekenis heeft.

"De semantische netwerken die we hebben gevonden laten duidelijk zien dat gerelateerde woorden eenzelfde structuur delen", aldus Montemurro. "Dit zie je ook bij echte talen." 

Volgens de wetenschapper is het bijna onmogelijk dat mensen in de Middeleeuwen dit soort taalkundige structuren opzettelijk hebben nagebootst. De kennis over dit soort taalstructuren was destijds nog zeer beperkt. 

Montemurro heeft echter geen aanwijzingen gevonden over de betekenis van de tekst in het handschrift. "Er moet een verhaal achter zitten, maar misschien zullen we er nooit achter komen welk verhaal."  

Planten

Het Voynichmanuscript is eigendom van de Universiteit van Yale. Het handschrift werd al in 1912 ontdekt door boekhandelaar Wilfrid Voynich en stamt waarschijnlijk uit het begin van de vijftiende eeuw, zo bleek uit eerder onderzoek. De tekens die in het manuscript staan, komen in geen enkele taal voor.

De kleurige tekeningen van planten en de mysterieuze diagrammen in het boek suggereren volgens sommige onderzoekers dat het gaat om recepten of berekeningen.