De kinderboeken van Geronimo Stilton en Manon Sikkel zijn dit jaar weer uitgeroepen tot beste kinderboek. Zij kregen woensdagmiddag de prijs van de Nederlandse Kinderjury. 

Stilton won met zijn boek Fantasia VII in de categorie 6 t/m 9 jaar en Sikkel mocht de prijs meenemen voor haar boek Voor wie doe jij een moord? door IzzyLove in de categorie 10 t/m 12 jaar.

Voor Manon Sikkel is het de tweede achtereenvolgende keer dat ze de prijs mee naar huis mocht nemen.

Vorig jaar won de schrijfster met haar boek Hoe word ik een koppelaar.

Sikkel kreeg voor haar boek ook de Pluim van de Senaat, de favoriete keuze van de senaatsleden. In de leeftijdscategorie van 6 t/m 9 jaar ging de Pluim naar De wraak van Lorre van Tosca Menten.

Onverwachts

Voor de schrijfster kwamen de twee prijzen als een grote verassing, vooral omdat dit de eerste keer is dat de Senaat en de kinderjury hetzelfde boek belonen. "Ik hoopte natuurlijk dat ik een van de twee zou winnen, dus toen ik de Pluim had was ik helemaal blij. Daarna ging ik er helemaal niet meer vanuit dat ik die andere prijs ook nog zou winnen," vertelt Sikkel enthousiast tegen NU.nl.

Sikkel was er eerst niet helemaal zeker van of ze wel weer blij zou zijn met een prijs. "Ik zei nog tegen mijn vriend dat het jammer is dat ik hier weer naar toe ga, want ik wordt vast niet meer zo blij als vorig jaar. Nu ga ik er natuurlijk wel vanuit dat ik volgend jaar weer twee win," grapte ze. 

Of ze het succes van Paul van Loon en Francine Oomen gaat evenaren weet ze niet. "Het lijkt me geweldig, maar ik gun het andere schrijvers ook." Voor Geronimo Stilton is het al de vierde keer. Ook hij won vorig jaar, toen met zijn boek Fantasia VI.

Speciale bladzijdes

De Kinderjury was vooral onder de indruk van de speciale vormgeving van het boek van Stilton. Het boek kreeg speciaal voor de Nederlandse markt geurbladzijdes en 3D pagina's. Het boek van Sikkel werd door de kinderjury omschreven als 'een super spannend boek waar je goed over na moet denken'.

De Nederlandse Kinderjury is de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken in Nederland. Alle kinderen in Nederland konden hun stem uitbrengen op hun favoriete boek. De Senaat bestaat uit twaalf kinderen, uit iedere provincie één. Zij kiezen samen hun favoriet voor de Pluim.