Een fotoboek over Johan Cruijff tijdens zijn voetbaljaren bij Ajax mag gewoon verkocht blijven worden van de Hoge Raad.

De raad vindt dat voor het publiceren van foto's van een bekend persoon die in het openbaar zijn gemaakt, niet telkens opnieuw toestemming hoeft te worden gevraagd.

Bovendien heeft uitgeverij Tirion de privacy van Cruijff niet geschaad én een vergoeding aan het voetbalicoon aangeboden. Volgens de Hoge Raad heeft Cruijff geen goede argumenten gegeven waarom dat aanbod onredelijk zou zijn.

Cruijff vindt dat het boek, 'Johan Cruijff - De Ajacied' dat in 2003 uitkwam, inbreuk maakt op zijn rechten en dat de verkoop ervan moet wordt gestaakt. Ook wilde hij een schadevergoeding krijgen.

Maar de Hoge Raad vindt dat het portretrecht in dit geval niet automatisch betekent dat het recht op exploitatie exclusief bij de geportretteerde ligt.

Uiterste

Johan Cruijff laat weten dat hij tot het uiterste wil gaan om het boek te verbieden. Hij kan nog naar het Europees Hof stappen. Cruijff is vooral niet te spreken over een foto waar hij rokend op staat.

''In mijn tijd was daar niet veel om te doen. Vandaag de dag weten we dat het slecht is. De kinderen hier nemen een voorbeeld aan mij. Dat voorbeeld wil ik niet geven. Ik vind dat ik het recht heb de publicatie van zo'n foto tegen te gaan.''