Vijf jeugdboeken zijn genomineerd voor de Gouden Lijst 2013, de prijs voor het beste jeugdboek in de leeftijdscategorie 12 tot 15 jaar. 

Dat maakte de CPNB donderdag bekend. De prijs beloont het beste Nederlandse en beste vertaalde boek. Per categorie bedraagt de prijs vijftienhonderd euro.

In de categorie beste oorspronkelijk Nederlandstalige boek maakt onder anderen Marcel Roijaards kans op de prijs. Hij is genomineerd met zijn boek Rebel Met Vleugels, Het Verhaal Van Icarus. De andere twee kanshebbers in zijn categorie zijn Gideon Samson met het boek Zwarte Zwaan en Marian de Smet met het boek Rotmoevie.

In de categorie beste vertaalde boek zijn de Amerikanen Neal Shusterman met zijn boek Gesplitst en Holly Goldberg Sloan met Ik Zal Er Zijn. Een Belofte Kan Levens Veranderen genomineerd.

In 2011 is de Gouden Lijst opgericht en richt zich specifiek op literatuur voor jongeren tussen 12 en 15 jaar. Vorig jaar won Martha Heesen de prijs voor beste Nederlandse boek met haar boek Bajaar. De prijs voor best vertaalde boek ging naar Trash van Andy Mulligan. Dit jaar wordt de Gouden Lijst uitgereikt op 14 september.