De 44e editie van het Poetry International Festival wordt dinsdagavond officieel geopend. 

Dichters als Adonis, John Ashbery, Mustafa Stitou en Anne Vegter verschijnen op het evenement, dat in de Rotterdamse Schouwburg plaatsvindt en tot en met zaterdag duurt.

Dichter des Vaderlands Anne Vegter en stadsdichter van Rotterdam Daniel Dee verwelkomden de dichters 's middags al met hun eigen dichtregels op banieren.

Op het festival wordt donderdag de C. Buddingh-prijs voor beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar uitgereikt.

De dichters Iris Brunia, Henk Ester, Bernke Klein Zandvoort en Kira Wuck zijn genomineerd voor deze onderscheiding. Vrijdag wordt de Brockway Prize, voor de beste poëzievertaling uit het Nederlands, uitgereikt aan Judith Wilkinson.

Kunst

Naast poëzie wordt ook aandacht besteed aan film, muziek en beeldende kunst. Zo beleeft de filmdocumentaire Het Afwezige Land, over het leven van de Syrische Adonis, zijn première op het festival. 

Bezoekers van Poetry International Festival kunnen ook deelnemen aan masterclasses over allerlei poëziegerelateerde onderwerpen, waaronder radicale vernieuwingen in de hedendaagse Chinese dichtwereld.

Poetry International trekt samen op met de eerste editie van het festival Rotterdam Unlimited, waarin het Dunya Festival en het Zomercarnaval samengaan. Dat moet de stad deze week onderdompelen in een zee van muziek, dans, poëzie, theater en carnaval.