De Duitse schrijver Walter Jens is zondagavond op 90-jarige leeftijd overleden. Bondskanselier Angela Merkel noemde hem maandag een van de ''belangwekkende intellectuelen'' van de Bondsrepubliek.

''Zijn stem was decennialang leidend in de grote intellectuele en ook de grote politieke debatten van ons land.''

Jens was schrijver van romans en de bekendste hoogleraar retorica van Duitsland. Daarnaast was hij, samen met zijn vrouw Inge, een van de boegbeelden van de vredesbeweging.

Hij deed in 1984 mee aan de blokkade van een van de bekendste opslagplaatsen van Amerikaanse atoombommen in West-Duitsland.

'Grote verdiensten'

Volgens bondspresident Joachim Gauck heeft Jens 'grote verdiensten' voor Duitsland. Door zijn spreekvaardigheid bracht hij de onderwerpen van het openbaar debat 'naar hun diepere waarheid'. Door zijn ''toespraken en tegenspraak'' hielp hij de Duitse samenleving haar mening te vormen.

De bekende theoloog Hans Küng noemde Jens een 'onverschrokken voorvechter van democratie en vrijheid van meningsuiting' en een 'oprechte kritische christen'. Küng dankte Jens voor zijn steun tijdens de hoogoplopende ruzie tussen Küng en de Rooms-Katholieke Kerk over de onfeilbaarheid van de paus.