De Britse schrijver Tom Sharpe, die met zijn zwarte humor faam verwierf, is donderdag in zijn woonplaats Llafranc in het noordoosten van Spanje overleden.

Sharpe die ook ''de beschermheilige van de politieke incorrectheid'' is genoemd, werd 85 jaar oud.

Hij is onder meer bekend geworden met het boek Porterhouse Blue (1974) over een fictief college van de universiteit van Cambridge, waar de BBC een tv-serie van heeft gemaakt.

Hij is ook bekend van een serie satirische boeken over de armzalige leraar Henry Wilt. Het laatst boek over Wilt verscheen in 2010 en heette The Wilt Inheritance.

Zuid-Afrikaans

Sharpe werd in Londen geboren als zoon van een Zuid-Afrikaanse moeder en een Britse pastoor en begon al vroeg met het schrijven van poëzie. Na zijn studie literatuur in Cambridge verbleef hij enige tijd in Zuid-Afrika.

De verschrikkingen die hij daar zag door de apartheid, verwerkte hij in zijn debuutroman Riotous Assembly (1971) waarin hij de blanke arrogantie op de korrel neemt.

'Slecht in bed'

In 1976 schrijft hij zijn eerste boek met Henry Wilt als hoofdfiguur. Wilt wordt door Sharpe omschreven als ''slecht in bed en met het brein van een grasmaaier''. Hij schrijft uiteindelijk zes boeken met de doorsneemens Wilt in de hoofdrol.

De schrijver woonde al enige jaren aan de Spaanse Costa Brava. Hij wilde naar eigen zeggen niet terug naar Groot-Brittannië vanwege het slechte gezondheidssysteem.